Moet je je collega’s vertellen dat je een nieuwe baan zoekt?

Vertel je je collega’s dat je een nieuwe baan zoekt?

niet-vertellen-dat-je-werk-zoektVan het jaar 2014 is de verwachting dat veel mensen van baan wisselen, althans volgens onderzoek van de Hay Group. Dit is op zich geen verrassing, daar uit onderzoeken blijkt dat de gemiddelde werknemer minder betrokken bij het werk is door langere werkuren, geen salarisverhogingen en baanonzekerheden door de staart van de recessie. Maar nu de economie aan het veranderen is [lijkt] en kansen op de arbeidsmarkt toenemen, begint men weer rond te kijken naar een nieuwe baan.

Maar zoals je je waarschijnlijk nog herinnert van je laatste zoektocht naar een nieuwe baan, brengt het zoeken van een baan een risico’s met zich mee. Als je collega’s of je baas er achter komt, dan kan dit je carrière negatief beïnvloeden. Je collega’s gaan jou misschien als minder betrouwbaar zien en je kan gepasseerd worden voor grotere projecten. Of erger, je collega’s zijn minder bereid je te helpen en wordt het voor jou moeilijker om ‘op te leveren’. Ook je baas zal je misschien minder snel voor grote en/of meer belangrijke projecten inzetten vanuit de gedachte ‘ben je er dadelijk nog om het af te ronden’. Dus als je zoektocht naar een nieuwe baan bekend wordt, dan kan het jouw carrière belemmeren. Daarom houd je je zoektocht geheim tot het moment dat je een nieuwe baan hebt geaccepteerd.

Hoe kan je voorkomen dat je zoektocht naar een nieuwe baan bekend wordt?

Communiceer alleen met je privémail.

Voorkom dus dat je mailt met je zakelijke emailadres. Gebruik je privé-emailadres om er zeker van te zijn dat de communicatie tussen jou en de recruiters alleen tussen jullie blijft.

Voorkom telefoongesprekken met recruiters gedurende het werk.

Als een recruiter je op je werk opbelt, dan het is moeilijk om een dergelijk telefoongesprek zo te voeren dat het niemand het merkt. Iemand zal net een verkeerd woord horen en vermoeden of er achter komen dat je op zoek bent naar een andere baan. Dus als je een recruiter moet bellen, doe dit dan voor of na het werk of tijdens de lunchperiode. En als een recruiter je graag tijdens werk wil bellen, vraag dan of deze communiceert per sms of een sms stuurt met de vraag of je kan terugbellen.

Doe sollicitatiegesprekken voor of na het werk

Het is misschien wat minder makkelijk, maar probeer sollicitatiegesprekken voor of na het werk te plannen. Op deze manier voorkom je dat je in een korte periode meerdere keren een halve dag vrij neemt, wat voor je collega’s en je werkgever een indicatie kan zijn dat je aan het solliciteren bent. En draag je kleding waarin je solliciteert niet op je werk (of je moet er altijd netjes bij lopen), daar het anders vragen oproept van: “Zo, ben je aan het solliciteren?”

Je activiteiten op sociale media is zichtbaar voor anderen

Het lijkt overbodig, maar tweet niet met recruiters of werkgevers over baanmogelijkheden. Denk ook na bij het linken via LinkedIn. In de updates is voor connecties (bijvoorbeeld je collega’s) zichtbaar wie je nieuwe connecties allemaal zijn (of zet dit uit). Er hoeft maar één collega te zien dat je op zoek bent naar een andere baan en voor je het weet, is iedereen op je werk op de hoogte van jouw zoektocht.