3 regels voor het binnenhalen van goede sollicitanten

Drie regels voor het binnenhalen van goede sollicitanten

Binnenhalen goede sollicitanten

 

 

 

Om goede sollicitanten aan te trekken, moet je extra je best doen. Vaak weet die ene sollicitant niet eens dat je een vacature hebt. En komt die sollicitant, op welke wijze dan ook, in contact met jouw bedrijf, dan moet je erop voorbereid zijn.

Eerder gaven we al een aantal tips ‘hoe je vacaturetekst op te stellen’. Maar is je bedrijf al voorbereid om die goede sollicitant ook naar binnen te halen? Ga daarom uit van de volgende drie regels:

  1. Je moet een goede baan / vacature hebben
  2. Je moet een goede recruiter hebben
  3. Je moet een goede (personeels) manager hebben

De drie regels opvolgen is niet altijd makkelijk. Soms ontbreekt het je aan tijd, inspiratie of zin. Echter, als je als bedrijf onderscheidend in de markt wilt blijven met je producten en/of diensten, dan begint dat bij personeel. Dus in het binnenhalen van nieuw personeel, loont het om constant aandacht te houden om die beste nieuwe werknemer uit de markt te halen.

Een goede baan / vacature

Actief of passief zoekende kandidaten naar een nieuwe baan moet je overhalen. Laat je vacaturetekst dan ook niet overstromen van alle eisen waar men aan moet voldoen, maar beschrijf de rol die de sollicitant gaat vervullen en de mogelijkheden die hij/zij heeft. Je bent waarschijnlijk niet op zoek naar een nieuwe medewerker die klakkeloos de orders opvolgt en om vijf uur het licht uit doet. Je zoekt iemand die zijn werk/functie uitvoert, maar ook ongevraagd inzet, initiatief en inbreng laat zien. De tijd van het voorkauwen is over.

Maak dus dat de mogelijkheden in de vacature zichtbaar zijn. Over het algemeen stapt een sollicitant niet horizontaal over om hetzelfde te doen met dezelfde mogelijkheden bij een nieuwe werkgever. Zorg er dan ook voor dat de sollicitant zich herkent in de functie. Dat hij/zij deze kan uitvoeren naar behoren, maar er ook een stuk van zichzelf in kwijt kan en dat de sollicitant onderdeel wordt van een team dat een wezenlijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van jouw bedrijf.

Een goede recruiter

Een van de eerste aanspreekpunten voor een sollicitant bij een bedrijf is de recruiter of HR-manager verantwoordelijk voor de werving. Uiteraard is de recruiter in staat om de sollicitant te beoordelen op geschiktheid. Maar de recruiter moet ook in staat zijn om de sollicitant zijn/haar mogelijkheden voor de toekomst te laten zien. Zorg er dus voor dat de recruiter in staat is om de ambitie van de sollicitant te activeren en te projecteren op reële toekomstmogelijkheden in de functie.

En als de sollicitant goed blijkt te zijn in het eerste gesprek, roep dan direct een paar collega’s bij dat eerste gesprek. Een kennismaking en eerste indruk voor zowel de sollicitant en een collega kost maximaal 10 minuten. Als is het maar kort de handen schudden. Het voordeel hiervan is dat iedereen extra indrukken heeft, waardoor de keuze om wel/niet door te gaan een meer brede grondslag krijgt.

Tevens geeft de werkwijze van iemand er bij te betrekken intern het gevoel dat de werkgever actief bezig is met de werving en dat de werknemers mogelijk ook mensen gaan aandragen (referrals).

Een goede manager

Uiteindelijk komt de sollicitant voor een manager te werken. Zorg er voor dat deze manager in het wervingsproces vanaf het begin is betrokken en het bedrijf ook echt kan presenteren. Dat hij/zij de bezieling van het bedrijfs-DNA in zich heeft. Dat de sollicitant voor deze manager wil werken.

De paradox in werving kan zijn dat managers graag mensen aannemen die op henzelf lijken. Alleen als de sollicitant beter is dan de manager, dan zal de interesse van zowel de sollicitant als de manager afnemen. De sollicitant vindt dat hij/zij niets kan leren van de manager en de manager kan de sollicitant als een bedreiging ervaren. Gevolg voor het bedrijf: de sollicitant bedankt vriendelijk voor de mogelijkheid en het bedrijf mist de kans om een goede werknemer aan te nemen.

De uitdaging is dus om die manager te betrekken die een voldoende grote afstand heeft tot de sollicitant, waarbij de manager de sollicitant niet als bedreiging (concurrent) ziet en de sollicitant de manager ziet als persoon van wie hij/zij kan leren en inspiratie kan opdoen.

Geeft dit artikel je ideeën? Wij waarderen dan jouw like, g+ of tweet.