Vacaturetekst: 8 ‘must haves’ om een sollicitant aan tafel te krijgen

Werving: de vacaturetekst is bepalend voor de sollicitant

vacaturetekst must havesEen verkeerde indienstname kan je bedrijf veel tijd en geld kosten. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een verkeerde aanname de onderneming tot vijf keer het jaarsalaris van de betreffende werknemer aan omzet kan kosten als deze in dienst blijft.

In een eerder blog hebben we berekend wat de feitelijke kosten zijn van een werknemer die EUR 3.750,- bruto per maand verdient en na een halfjaar er weer uit ligt. Een van de manieren om het juiste personeel aan te trekken, is aandacht besteden aan de vacaturebeschrijving.

Ga bij het opstellen van de vacaturetekst voor de werving van personeel dan ook van het volgende uit:

1. Eerlijkheid

Voor je begint met het schrijven van de tekst bedenk dat je eerlijk bent. Denk aan de functie die de sollicitant gaat vervullen en wat daarvoor echt nodig is. Ook ten opzichte van collega’s met wie gaat worden gewerkt. Bedenk welk type persoon het beste past (persoonlijkheid, kennis en ervaring) en doe dit eerlijk. Want het meeste ergste wat je als werkgever en sollicitant kan overkomen, is dat in de praktijk de functie een hele andere inhoud heeft. Dit kan reden tot ontslag (sollicitant voldoet niet aan functie) of ontslag nemen (functie voldoet niet aan verwachting sollicitant) zijn en ieder kan weer opnieuw beginnen.

2. Aantrekkelijk vacaturebenaming trekt aantrekkelijke sollicitanten

Als je unieke sollicitanten wilt aantrekken, dan moet dit zijn weerslag vinden in de vacaturetitel of tenminste in de beschrijving. Doe dus niet copy/paste van een functiebeschrijving die je ooit hebt opgesteld, maar neem de tijd en beschrijf het aantrekkelijk (en eerlijk). Als je dit in de vacaturebenaming al kan doen, helemaal goed. Ook geen copy/paste van oude vacatures, want dat was toen en dit is nu (of je moet als bedrijf stil staan).

3. Definieer de functie

Wees duidelijk in wat de functie inhoudt. Je kan lang blijven wachten op de goed passende sollicitant als niet duidelijk is wat hij/zij doet en wat de rol van de functie binnen het bedrijf is. Beperk de beschrijving tot de vier à vijf meest belangrijke punten. De overige aspecten van de functie kan je bespreken tijdens het sollicitatiegesprek of het telefoontje dat mogelijk vooraf gaat door een geïnteresseerde sollicitant.

Hetzelfde geldt voor wat je nu echt nodig hebt aan bijvoorbeeld opleidings- en ervaringsniveau. Als je teveel noemt, voldoet niemand aan alle kwalificaties. En noem vooral niet de vanzelfsprekende vaardigheden zoals bijvoorbeeld ‘goed in Excel zijn’ (of je moet een echte Excel-ridder zoeken).

4. Betrek je cultuur

De cultuur is onderdeel van de functie en de persoon die je daarbij zoekt. Zorg dat dit dan ook in de functiebeschrijving naar voren komt. Als je een informeel, creatief en relaxed bedrijf bent, dan komt dit niet overeen met ‘eens per maand casual Friday’. Lopen jullie de rest van de tijd dan strak in driedelig grijs pak!

En daar alles toch online gebeurt, ‘link’ naar berichten, foto’s, tweets op je website die dit ondersteunen.

5. Wees duidelijk in beloning

‘Salaris in overeenstemming met ervaring en opleiding’ is je er makkelijk vanaf maken. Het vertelt de sollicitant niets en het geeft eigenlijk aan dat je het zelf ook niet zo goed weet. Dus heb je een salaris(indicatie), geef die dan. Je weet dan in ieder geval dat de sollicitant die reageert, weet wat jij biedt. En als er een verschil is, dan komt dat vanzelf snel ter sprake.

6. KISS: Keep it Simple, Stupid

Maak de wijze waarop je kan solliciteren helder en wees toegankelijk. Vertel sollicitanten hoe ze kunnen solliciteren en wat je verwacht (CV, motivatie, referenties etc.). En geef de naam van de persoon tot wij zij de sollicitatie kunnen richten en hoe jij reageert (mag je ook in de ontvangstbevestiging schrijven die jij vanzelfsprekend stuurt naar aanleiding van de sollicitatie). Een telefoonnummer is handig om te vermelden voor de sollicitant die voor te solliciteren meer informatie wilt.

7. Promoot de functie

Als je dan eindelijk de perfecte vacaturetekst hebt opgesteld, zorg dat deze vindbaar is daar waar sollicitanten zijn! En vergeet niet je eigen personeel en netwerk op de hoogte te stellen van de vacature. Dit kan namelijk waardevolle leads opleveren.

8. Informeer mensen intern

Vergeet zeker niet het secretariaat te informeren. Het komt wel heel onprofessioneel overal als je als sollicitant belt en als eerste reactie krijgt: “Oh, hebben wij een vacature?” Duh!

En informeer het secretariaat ook als een sollicitant daadwerkelijk op gesprek komt. De receptie is het eerste visitekaartje voor de potentieel nieuwe werknemer.

Daarin blijven wij ons soms verbazen als wij bij een bedrijf op bezoek komen, ons bij de receptie voorstellen en aangeven met wie wij een afspraak hebben en de receptioniste dan vervolgens horen bellen in de trant van: “Er is een afspraak voor je”. De hoorn wordt er daarna dan ook meestal opgegooid.

Dan denk ik toch echt van ik heb mij toch voorgesteld? Ik moet mij dan helemaal inhouden als deze routine wordt afgemaakt met: “Ga maar daar zitten, er komt zo iemand naar u toe” Tjonge, ook al de naam van de collega vergeten.

(Heb je wat aan dit artikel of geeft het jou ideeën? Een like of een G+ wordt gewaardeerd.)

Eén antwoord op “Vacaturetekst: 8 ‘must haves’ om een sollicitant aan tafel te krijgen”

Reacties zijn gesloten.