Mismatch: wat zijn de kosten voor de werkgever

Mismatch: de kosten van een verkeerd aangenomen werknemer

Nieuwe collega op de werkvloer en na zes maanden is deze al weer weg. Een situatie die iedereen wel eens meemaakt. Maar wat zijn de kosten van de mismatch? Ooit bij stilgestaan?

Doorsnee functie

Uitgaande van een doorsnee functie voor een persoon met enkele jaren werkervaring die klanten bezoekt. Een salaris van EUR 3.750,- per maand, auto, onkosten etc. De vacature op Monsterboard, Intermediair en een regionale krant geplaatst (gezamenlijke kosten rond de EUR 2.000,-). De sollicitant wordt gevonden en gesproken door de directeur en iemand van HR. Met wat werkzaamheden rondom deze wervingsprocedure (advertenties plaatsen, reacties doornemen, gesprekken meerdere kandidaten voeren, contracten regelen etc.), zit je al gauw op een tijdsbesteding van 12 uur.

De nieuwe collega gaat aan de slag, maar na een maand komen er al signalen dat aandacht nodig is. Er wordt meer begeleiding geboden, maar het gaat niet goed. Gelukkig heb je een halfjaarcontract geboden, dus na zes maanden is het einde contract en exit medewerker. Je denkt, daar ben ik goedkoop vanaf gekomen. Dit klopt als je alleen het voorkomen van de kosten van een ontslagprocedure in gedachten hebt genomen.

Maar wat kostte deze mismatch nu precies

Los van het salaris dat je hebt betaald, dien je voor de kosten van de mismatch ook rekening te houden met begeleidingsuren door collega’s, kosten voor de auto, laptop, telefoon etc. Maar ook niet onbelangrijk, de mindere productiviteit van de inmiddels ex-werknemer.

Door middel van een berekening blijken bovengenoemde kosten (exclusief salaris) een totale kostenpost van EUR 18.141,88 op te leveren. Dus zo goedkoop was de mismatch niet. Zou je de ex-collega een jaarcontract hebben geboden, dan lopen de kosten van de mismatch op tot iets meer dan EUR 32.000,-.

Los van de kosten, kan de mismatch ook nog eens onrust op de werkvloer geven. Deze onrust maakt dat mensen kritischer worden op de nieuw te werven collega en misschien heeft het vertrouwen in de HRM-medewerker ook een deuk opgelopen. En maar hopen dat de vertrokken medewerker het imago van het bedrijf niet heeft beschadigd.

Hoe mis-match voorkomen

Zorg dat meerdere medewerkers van het bedrijf – waaronder collega’s die met de nieuwe werknemer gaan samenwerken – bij de aanname betrokken zijn, zowel mannen als vrouwen. Luister naar onderbuik gevoelens en overweeg externen te betrekken die ervaring hebben in het selecteren van personeel. Je kent vast wel iemand in je netwerk. Ook het natrekken van referenties van de sollicitant(en) is zinvol. En vergeet vooral niet in te schatten of de persoon van de sollicitant bij de sfeer / cultuur van het bedrijf past.

Opnieuw de zoektocht naar de werknemer starten

Na het vertrek van de inmiddels ex-werknemer start je waarschijnlijk weer met een nieuwe wervingsronde. Laat je dan niet negatief beïnvloeden door je eerdere ervaring, maar probeer objectief met nieuwe sollicitanten het gesprek aan te gaan. Krijg inzicht in de soft skills van de sollicitant, zijn/haar ervaring en de vaardigheden. En probeer echt eens in de schoenen van de kandidaat te staan: passen wij als bedrijf en collega’s bij deze potentiële nieuwe collega.