Achteraf de waarde bepalen van de factuur bij werving van personeel: PWYW

Pay What You Want: waardebepaling achteraf

Pay What You Want bij werving van personeel door Orange RecruitmentPay What You Want: bij Orange Recruitment werkt voor vaste relaties op een andere manier om de hoogte van de factuur te bepalen: waardebepaling achteraf. Wij zijn hier in 2015 mee gestart en de tevredenheid is over en weer aanwezig.

Wat is Pay What You Want? Op z’n Hollands gezegd: betaal wat je het waard vindt. De klant is hierbij degene die bepaalt welk factuurbedrag hij/zij vindt dat je in rekening mag brengen. Hier kan je een aantal variaties op bedenken. Bijvoorbeeld, je kan van tevoren bepalen wat de klant bereid is om te betalen voor geleverde diensten of achteraf. Wij kiezen meestal voor waardebepaling achteraf (maar soms ook vooraf).

Zijn hier risico’s aan verbonden? Natuurlijk, als leverancier ben je ‘overgeleverd’ aan de goedheid van je klant voor verrichtte werkzaamheden. De klant kan er voor kiezen om EUR 1,- over te maken voor verleende diensten. Als dit gebeurt, betekent het waarschijnlijk dat je je werk niet goed hebt gedaan of dat de klant (eenmalig) voor een dubbeltje op de eerste rang probeert te zitten.

Maar gelukkig zijn de ervaringen tot nu toe alleen maar positief. De eerste klanten bij wie we PWYW hebben uitgeprobeerd, zijn de Hof Groep (een accountants- en adviesorganisatie met vestigingen in Waalwijk en Breda) en Tomlow-Advocaten (een advocatenkantoor gespecialiseerd in arbeidsrecht, huurrecht en vastgoedrecht in Utrecht).

Hof Groep

Hof Groep werft assistent-accountant via Orange Recruitment en bepaalt de hoogte van de factuur achterafDirecteur Martin Notté van de Hof Groep geeft aan: “Werken met waardebepaling achteraf is voor ons een manier om nog eerder in trajecten van recruitment externe professionals in te schakelen om mee te helpen. Niet dat we niet bereid zijn om te betalen voor verleende diensten, maar de drempel wordt zo wel heel erg laag om hulp in te schakelen. En uiteindelijk zijn wij altijd goed in staat om de waarde voor verleende diensten in te schatten. Het voelt eenvoudig gesteld gewoon wat fijner dan een percentage van de brutojaarbeloning van de sollicitant die bureaus normaal gesproken in rekening brengen.”

Tomlow-Advocaten

Tomlow Advocaat werft advocaat vastgoedrecht / huurrecht via Orange Recruitment en bepaalt de waarde van de factuur achterafOok Marcel van Wezel, partner bij Tomlow Advocaten, deelt de mening van Martin Notté. “Voor ons was het vinden van een advocaat vastgoedrecht / huurrecht een opgave. We stellen zo onze eisen. Indien we de opdracht tot werving van een advocaat uit handen geven aan een bureau en we stellen ook nog eens ons netwerk open aan dat bureau, dan is het toch zuur als je zelf ook veel tijd aan de werving besteedt én je ook een rekening gepresenteerd krijgt over deels zelf verrichtte werkzaamheden! Met PWYW is de balans veel beter.”

Martin vult aan: “Op deze manier werkt het allemaal prettiger. Je wordt meer betrokken in de procedure zonder dat het je teveel tijd kost. Daarnaast verwees ik sollicitanten die mij in de procedure rechtstreeks benaderden door. In het verleden deed ik dat minder snel – en pakte ik het zelf op – omdat het mij één keer is overkomen dat een bureau de volle fee vroeg over een sollicitant die ik aandroeg. Dat is de wereld op zijn kop.”

Wat is jullie ervaring met waardebepaling achteraf?

Heb je zelf ervaring met PWYW of andere variant van waardebepaling achteraf voor verrichte diensten? Deel dan jouw ervaring of mening zodat we allemaal weer nieuwe ideeën kunnen krijgen. Zie ook deel 2 van PWYW voor verdere ervaring van klanten.

Eén antwoord op “Achteraf de waarde bepalen van de factuur bij werving van personeel: PWYW”

Reacties zijn gesloten.