Competenties van de accountant

Zicht op competenties van de accountant

Er ontstaat zicht op de gevraagde competenties van de accountant. Met name voor de meer ervaren register accountant lijkt er een lichte nadruk te gaan ontstaan op wilskracht en beheersing. Althans zo blijkt uit onderzoek door Capabla.

Wilskracht en beheersing

Het zou een accountant zijn die richting kan bepalen en in gang gezette acties kan voltooien. Het zoekprofiel zoals wordt gegeven: een sterke persoonlijkheid die een sterke doelgerichtheid combineert met kennis… …en een sociale en communicatieve aard heeft.

Dit klinkt als een accountant die in staat is om door te groeien binnen de organisatie. Het klinkt als een accountant van de huidige generatie. Zou deze accountant ook bedreven zijn in sociale media? Weet hij/zij personeel aan te trekken met de inzet van bijvoorbeeld Twitter en Facebook?

Accountant en sociale media

Waarschijnlijk zal hij de sociale media vooral aan de jongere teamleden overlaten. Zichzelf goed op de hoogte houden van alle ontwikkelingen, af en toe privé een tweet plaatst, maar vooral de juiste mensen online volgen om van alles op de hoogte te zijn. En uiteraard leeft met een BlackBerry, iPhone, iPad of andersoortig gadget.

Bedrijfsmatig gezien ontgaat het belang sociale media hem niet en zal hij het kantoor stimuleren, voor zover ze er al niet mee bezig zijn, om het ook op corporate niveau in te zetten.