Persoonlijkheid VWO-er in de accountancy

Wat is de gevraagde persoonlijkheid VWO-er in de accountancy

Persoonlijkheid VWO-er in de accountancyOverweeg je na het VWO om in de accountancy aan de slag te gaan en in de combinatie van werken en leren accountant te worden? Bedenk dan goed dat dit een zwaar en lang traject is. Op zich is hier helemaal niets mis mee, maar het moet je wel passen. Het zal ook een gave tijd zijn waarin je veel leert en ziet en ook nog eens salaris krijgt.

Om als VWO-er goed te starten in de accountancy moeten cijfers je liggen. Wiskunde en economie moeten vakken zijn die jou makkelijk af gaan. Heb je daarnaast ook nog eens de juiste persoonlijkheid, dan wordt het bij wijs van spreken een makkie. Althans, het zal je makkelijk af gaan.

Het gemiddeld gevraagde profiel persoonlijkheid VWO-er in de accountancy is gebaseerd op volgende elementen:

Initiatief en inzet

Om als VWO-er goed te kunnen starten in de accountancy zal je efficiënt en zelfstandig moeten werken aan je taken. Je kan dit het beste vergelijken met het blokken voor een tentamen. Neem de stof tot je, oefen en krijg het onder de knie. Geef niet te snel op, maar blijf ook niet hangen als je vast zit. Dus er wordt initiatief en inzet van je verwacht waarbij je zelfstandig werkt. Zorg vooral dat je snel de zelfstandigheid hebt en neemt, want men zit niet te wachten op iemand die afhankelijk blijft van de aanwijzingen van anderen.

Analyse en besluitvorming

Als persoon moet je ook in staat zijn om die dingen die je moet onderzoeken, goed te onderzoeken en bepalen wat je wel/niet meeneemt in je analyse. Je bent in feite minder impulsief, maar je moet er ook voor waken dat je niet teveel gaat analyseren of te voorzichtig te werk gaat.

Interpersoonlijk

In je omgang met anderen wordt verwacht dat je je enigszins terughoudend opstelt. Dit betekent niet dat jouw mening niet wordt gewaardeerd of dat je niets mag zeggen, maar dat je goed moet opletten wanneer je jouw mening kan geven! Dit klinkt logisch, maar alles is afhankelijk van het samenspel van omstandigheden van de klus, de omgeving waar je je werk doet en met wie c.q. welk team je samenwerkt. Zet je je hierbij ook nog eens in voor anderen, dan komt het vanzelf goed met je interpersoonlijke vaardigheden (althans als je deze wel in de basis in je hebt).

Communicatie

Vooral belangrijk is dat je een goed luisteraar bent, zonder hiermee te zeggen dat je terughoudend moet zijn. Je moet er ook voor waken dat je niet alleen dan wat zegt als er iets aan je wordt gevraagd. Dit komt namelijk niet overeen met initiatief en inzet wat ook bij communicatie wordt gevraagd.

Planning en organisatie

Van jou wordt verwacht dat je vooruit denkt en kan anticiperen op problemen. Natuurlijk is dit in het begin moeilijk als je geen ervaring hebt, maar je moet het wel in je hebben. En dit aspect van jouw persoonlijkheid is zeker belangrijk als je naast je werk ook nog een studeert.

Persoonlijkheid VWO-er in samenvatting

Je bent het meest ideaal als je ethisch en toegewijd bent en je sterk maakt voor de belangen van anderen. Op basis van de geschetste vaardigheden lijk je misschien een stil lid van de groep, maar je bent wel iemand die als je inbreng hebt, dit doet op basis van goede overweging en het belichten van de zaak vanuit meerdere invalshoeken.